

Besin İntöleransı mı? Besin Alerjisi mi?
Son zamanlarda besin intoleransı ya da besin intoleransı testlerini sıklıkla duymuş olmalısınız.
Vücudunuzda herhangi bir besine karşı gelişen intolerans var mı? Var ise nasıl belirtiler gösterir?
Besin intoleransı geçici mi yoksa kalıcı mıdır?
Besin intoleransı kilo verememe sebebi olabilir mi?
Kimler besin intoleransı testi yaptırabilir?
Besin intoleransı testini kimler uygulayabilir?
Bunun gibi sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz, keyifli okumalar …
Yaşamımız boyunca tüm sistemlerimizin aksamadan çalışabilmesi, sağlıklı bir hayat sürdürebilmek için, çeşitli gruplardan besinler tüketmekteyiz. Tükettiğimiz bu besinlerin vücudumuza faydaları nasıl farklı ise; vücudumuzun da bu besinlere karşı gösterdiği tepkiler faklı farklıdır.
Vücudumuzda bazı enzimlerin bulunmayışı, bağırsak duvarındaki hücrelerin düzgün çalışmayışı, floranın bozulması gibi çeşitli nedenler ile besinler kana parçalanmadan geçebilirler. Bu durumda savunma (immün) sistemimiz harekete geçer ve bu besini vücuda yabancı bir madde olarak algılar. Bunun sonucunda vücutta iltihaplanmalar ve çeşitli belirtiler görülmeye başlar. Bu durum vücudumuzdaki immunoglobülinler ile ilişkilidir.
Hangi besinin kimde intolerans yapacağının belli olmadığı gibi kimde hangi belirtiyi vereceği de belli değildir. Kimimizde sindirim sistemi problemleri doğurabileceği gibi kimimizde de solunum ya da deri ile ilgili belirtiler verebilmektedir.
Besin intoleransında sık rastalanan belirtiler :
– Yemeklerden sonra gelen aşırı şişkinlik hissi,
– Midede ve bağırsaklarda gaz problemleri,
– Sindirim sistemi ile ilgili kramplar,
– Sebepsiz yere bulantı ve kusmalar,
– Kronik nedeni bilinmeyen baş ağrısı,
– Kronik yorgunluk,
– Dirençli kilo,
Bu tarz sorunlarla karşılaştığınızda mutlaka beslenme durumunuzu sorgulamalı ve doktorunuza ya da diyetisyeninize danışmalısınız.
Besin intoleransı ve besin alerjisi karıştırılmamalıdır ! Besin alerjisi genellikle ani gelişen ya da sıklıkla immün sistemin belli bir besine maruz kalması ve buna bağlı şiddetli reaksiyon geliştirmesiyle karakterizedir.
Besin alerjisi doğrudan bağışıklık sistemi tarafından tetiklenirken, besin intoleransı sindirim sisteminin bir reaksiyonudur.
İntoleransı olan kişilerde; gıda az miktarda tüketildiğinde vücut bunu tolere edebilir. Ancak daha büyük miktarlarda tüketildiğinde rahatsızlık yaratabilir.
Besin alerjilerinde ise belirli bir gıdaya alerjisi olan kişi o gıdadan çok az bile tüketirse hayati tehlike yaşayabilme riski vardır.
Biz de Revita Nişantaşı’nda besin intoleransı testlerinden kişiye özel sağlık sorunları ve/veya beslenme anemnezindeki hikayesine göre ihtiyaç duydukça yararlanmaktayız. Laboratuar ortamında değerlendirilen test sonuçlarına göre intoleransınızın olduğu besinleri beslenme planınızdan çıkartarak, eliminasyon diyeti uygulayarak hayat konforunu arttırma hedefi ile kişiye özel beslenme programları uygulamaktayız.