

Kahve ve Çayın Sağlığa 10 Faydası
Kahve ve çay, sevdiklerinizle bir araya gelmenizi sağlayan, sosyalleşmeyi arttırıp ruh sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olan en keyifli iki içecektir.
Peki her an hayatımızda olan kahve ve çayın doğru tüketildiği takdirde faydalarını, hangi hastalıklar ile savaşmamıza destek olduğunu biliyor musunuz?
Kahve, çekirdekleri Dünya’da 50 den fazla ülkede bulunan, çok çeşitli aromalara ve yetiştiği yörelere göre farklı tadlara sahip olan bir hammaddeye sahiptir. Yaşanılan yerin özelliğine ya da damak zevkine göre; kavrulmuş, öğütülmüş, haşlanmış, damıtılmış, buharda pişmiş gibi pek çok seçeneği mevcuttur.
Çay ve türlerinin hammaddesine bakacak olursak ‘camelia sinensis’ adı verilen bir tür çalı yaprağından oluşmaktadır. Çay türleri arasındaki farklılık ise tamamen fermantasyon süresi ile ilişkilidir. Yani Camelia sinensis yapraklarının hava ile temas edilerek kurutulması ve bir dizi işlemden geçirilmesi ile çaylar paketlenmeden önceki son halini almaktadır.
Hava ile temas süresi ne kadar uzun olursa çayın içerdiği kafein oranı da o kadar fazla miktarda olmaktadır. Buna bağlı olarak çay türlerini incelendiğinde; siyah çaydaki kafein oranı en yüksek, beyaz çaydaki ise en düşük olarak bulunmuştur. Sık tüketilen yeşil çayın kafein oranı ise ikisinin tam ortasındadır.
Genel olarak tüm türleri kapsayacak şekilde incelendiğinde çay ve kahve tüketmenin sağladığı yararlar:
1.Vücuttaki serbest radikalleri atmamıza yardımcı olur
Çay ve kahvede bulunan antioksidanlar; serbest radikal olarak adlandırılan, pek çok hastalık ve kanser sebebi olabilen, vücutta biriken zararlı kimyasalların atılmasına yardımcı olmaktadırlar.
2.Tip 2 diyabet hastalığına karşı korunmamıza yardımcı olur
Yine içerdikleri antioksidan türleri sayesinde hem kilo kaybına hem iştah kontrolüne hem de kan şekerini dengelemeye yardımcı olmakta böylece tip 2 diyabet hastalığının gelişim riskini de azaltmaktadırlar.
3.Parkinson hastalığını önlemeye yardımcı olur
Parkinson hastalığı; beyindeki sinir hücrelerine saldıran, eklem hareketlerini oldukça zorlaştıran bir hastalıktır. Çalışmalara göre; kahve ve çay türlerindeki kafein içeriği bu hastalığa karşı korunmamıza destek olabileceği gösterilmiştir.
4.Kalp ve damar sağlığının korunmasına destek olur
Bundan birkaç yıl önce kalp hastalıkları yaşayanlarda kahve ve çay tüketiminin yasaklanması gerektiği düşüncesi hakimken; yapılan çalışmalar değerlendirilmiş ve günde 3-5 fincanı aşmamak koşulu ile çay ve kahve tüketimi önerilmeye başlanmıştır.
5.Karaciğer sağlığını korumaya destek olur
Henüz net olarak açıklanamamış ancak günde 3 fincan kahve tüketenlerin karaciğer yağlanma oranlarının, siroz ve karaciğer kanserine yakalanma oranlarının daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
6.Felce karşı koruyucudur
Çay ve kahvenin özellikle antiinflamatuar (iltihap giderici) etkisi sayesinde damarlardaki kanın akışı aksamadan devam eder. Birey kötü beslenmediği ve günlük 3 fincan çay ya da kahve tükettiği sürece inmeye yakalanma riski daha az olabilecektir.
7.Kanser türlerine karşı korunmada yardımcı olur
Çay ve kahvenin içerdiği polifenoller başta prostat ve göğüs kanseri olmak üzere diğer kanser türlerine karşı da koruyucu özellik göstermektedir. Bu antioksidan türleri, kanser hücrelerine karşı savaşarak kansere yakalanma riskini azaltmaya yardımcıdır.
8.Alzheimer hastalığını önlemeye yardım eder
Yapılan araştırmalar; şekersiz tüketilen kahve ve yeşil çayın; içerikleri yüksek oranda polifenoller sayesinde beyin hücre duvarlarını koruduğunu, daha genç kalmasını sağladığını ve bu sayede Alzheimer hastalığını önlemeye destek olduğunu göstermiştir.
9.Safra kesesi taşlarının oluşmasını önlemeye yardımcıdır
Özellikle düzenli kahve tüketenlerde, karaciğerdeki kan dolaşımı dolayısıyla da safra salınımı hızlıdır. Bu hızlı dolaşım sayesinde safra sıvısı kristalleşmeye pek fırsat bulamaz.
10.Kilo kaybına destek olur
Çay ve kahve tüketimi, özellikle şekersiz tercih edildiğinde kan akımının ve dolayısıyla metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Ayrıca midede kalış süresine bağlı olarak da tokluk hissi sağlamaktadır.
Dikkat edilmesi gerekenler:
-Çay ya da kahve çeşitlerinde kafein içeriğinden dolayı tüketim saatleri önem taşımaktadır.
-Kafein alımının fazla miktarda olması durumunda sinirlilik,uykusuzluk hali, stres durumunda artış gözlenebileceği göz ardı edilmemelidir.
-Yine kafein ve içerdikleri fitokimyasal besin öğeleri nedeniyle tüketim miktarları ortalama günde 5 fincanı geçmemelidir. Bu durumun kişiye göre değişkenlik gösterdiği unutulmamalıdır. Ayrıca hamilelerde, hipertansiyon hastalarında ve diğer hastalıklarda (özel durumlarda) mutlaka doktor ve diyetisyenine danışmadan tüketilmemelidir.