Pzt - Cmt 8.00 - 21.00 Pazar KAPALI

0533 673 84 82

Vali Konağı Cd. Huzur Apt No:9/1 Nişantaşı

Top

A’dan Z’ye Sarımsak

Revita Nişantaşı / Genel  / A’dan Z’ye Sarımsak

A’dan Z’ye Sarımsak

Çoğu yemekte hem çiğ hem de pişmiş olarak kullandığımız sarımsağın aslında ne kadar zengin içeriğe sahip olduğunu ve nelere faydalı olduğunu biliyor muydunuz?

Allium grubu sebzlerden olan, içeriğinde faydalı bileşik olan ‘allisin’ i  bulunduran sarımsak ile ilgili uzun yıllardır pek çok çalışma yapılmıştır.

Tıpkı soğan, pırasa gibi sarımsağın da probiyotik-prebiyotik aktivitesi oldukça yüksektir. Peki bu faydalı etkisi vücudumuzda neleri değiştirir gelin bir bakalım..

Üst solunum yolu kanserlerine karşı savaşır !

Solunum sistemimizin üst kısımlarında; gırtlak, ağız, yutak, özafagus bulunmaktadır. Sarımsak içerdiği sülfür sayesinde sküamoz hücreli karsinom  (bir çeşit kanser türü) oluşumunu engellemeye yardımcıdır.

Aynı zamanda eğer bu kanserlerden birinin tanısı koyulmuşsa; kanser gelişim sürecini yavaşlatmaya da yardımcı olmaktadır.

Koroner arter hastalığına karşı koruyucudur !

Damar çeperlerimizin esnekliği yıllar geçtikçe hem çevresel hem de genetik faktörler nedeniyle esnekliğini yitirmektedir. Düzenli tüketilen sarımsak; içerdiği alisin bileşiği sayesinde damar yapısını korumakta, esnek kalmasını sağlamakta ve dolaylı yoldan damar çeperinde yağlanmayı engellemektedir. Koroner arter hastalığına açık kapı bırakmamaktadır.

Bu konu ile ilgili pek çok bilimsel çalışma yapılmış ve sonuç olarak düzenli olarak  günde ortalama 6 gram sarımsak tüketiminin kalp ve damar sağlığı açısından faydalı olacağı kararına varılmıştır.

Bağışıklık sistemimiz için kalkan oluşturur !

Vitamin B1, B6, C, fosfor, manganez, selenyum, çinko bileşenlerini iyi oranda içerdiğinden vücutta detoksifikasyon işlemine yardımcı olmakta ve hücrelerimizin daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır.

Sindirim sistemimizdeki hücreleri besler !

Lifli bir besin olan sarımsağın faydalı bağırsak bakterilerin sayısında artış sağlasması; bağırsak floramızın sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesini sağlamaktadır.

Yediğimiz ve içtiğimiz besinlerin bağırsaklarımızdan emildiğini düşündüğümüzde; sağlıklı bir bağırsak florası için tüketeceğimiz sarımsak, bizlere aslında sağlıklı bir vücut sunmaktadır.

Vücutta detoks etkisi sağlar !

Düzenli tüketilen sarımsak, araştırmalar sonucunda glutatyon-S-transferaz enzimi (GST) aktivitesini desteklemekte ve  böylece vücudumuza detoks etkisi sağlayarak temizlenmesini sağlamaktadır.

Antibakteriyeldir !

 Vücut genelinde zararlı bakterilerin gelişimini engellemektedir. Çalışmalara göre özellikle helicobakter pilorinin mide duvarına yapışmasına engel olarak mide rahatsızlıklarının önüne geçmeye yardımcıdır.

Kemik sağlığımızı  korumaya yardımcıdır !

İçerdiği dialil sülfür maddesi sayesinde kemik yapımına ve onarımına yardımcı olan, vücutta üretilen osteoblast hücrelerini desteklemektedir. Kemik kırıkları, yaşlanmaya karşı gelişebilecek iskelet ve kemik deformasyonlarına karşı korunmak için düzenli sarımsak tüketmek faydalı olacaktır.

Faydaları oldukça fazla olan sarımsağın birkaç özelliğinden bahsettik.

Peki sarımsak çiğ mi yoksa pişmiş mi tüketilmelidir?

‘allisin’ maddesinden yazımızın başında da bahsetmiştik. Yapılan bilimsel araştırmalar bu maddenin ısı ile yapısında az da olsa faydalı etkisinin kaybolduğunu göstermiştir. Yani maksimum faydayı sağlamak istiyorsak sarımsağı çiğ tüketmeye dikkat etmeliyiz. Eğer pişmiş tüketeceksek de ısı etkisinin azaldığı evrelerde yemeklerin içine eklemeliyiz …

Paylaş WordPress › Hata