

Kış Hastalıklarına Karşı Beslenme
Soğuyan havalara karşı önleminizi aldınız mı?
Havalar mevsim normallerinin biraz aşağısına indiğinde siz kendinize dikkat etseniz de etrafınızda en ufak hastalanmış bir kişi geçse size de bulaşma olasılığı oluyor. Dolayısıyla, nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları ile daha sık karşılaşır oluyoruz. Bu tarz rahatsızlıklarınızda ise beslenme de güçlü bir kalkan ve ilaç olabiliyor.
Normal beslenmenize göre daha dikkatli davranmalı ve besleyiciliği yüksek olan besinleri öncelikli olarak tercih etmeli, daha çok vitamini ve çinko içeriği yüksek olan besinlere yönelmeli aynı zamanda da sağlıklı beslenme rutininizi aksatmamalısınız. Bu anlamda sizlere hem bağışıklığınızı destekleyecek hem de tüketimi oldukça kolay 7 öneri hazırladık.
1.Doğal Maden Suyu
Grip olduğunuzda vücudunuzdaki sıvı-elektrolit dengesi değişiklik gösterir. Özellikle ateşli hastalıklarda terleme ve idrarla vücuttan atılan sıvı ve mineral miktarı artmaktadır. Doğal maden suyunun içerdiği mineraller bu noktada vücudunuzu destekleyeceğinden bu dönemde tüketilecek içecekler listesine ekleyebilirsiniz.
Alternatif olarak Hindistan cevizi suyunun içeriği de hastalık döneminde doğal maden suyu etkisine benzer bir etki göstermektedir.
2.Zencefilli Bitki Çayları
Hastalandığınız dönemde sıvı alımının önemi tartışılmazdır. Bu sıvı desteğini içme suyundan karşılayabileceğiniz gibi bitki çaylarından da destek almanız vücuda sağlayacağınız antioksidan açısından önemlidir. Zencefil ise içerdiği ‘curcumin’ maddesi sayesinde vücuttaki inflamasyonu gidermeye yardım ederken aynı zamanda bağışıklığınızı da desteklemektedir.
Boğaz ağrılarınız için ise bir şeker kaşığı hakiki bal ilaveli bir fincan bitki çayı sizi rahatlatmaya yardım edecektir.
3.Tavuk Suyu Çorba
Yılların vazgeçilmez ‘hasta çorbası’ …
Nedenini merak etmiş miydiniz?
Hastalık döneminde ihtiyacımız olan besinsel öğeleri kombo olarak bize sunan bu çorbanın içerdiği tavuk; proteinlerin hücresel iyileştirme gücünü bize sağlarken, suyuna geçen vitamin ve mineraller; vücuttaki kayıpları karşılamaya ve çorbanın sıvı formu da hidrasyonu sağlayıp sıvı açığını kapatmamıza yardımcı oluyor. İçerisine eklenen limon ve karabiber de çorbanın tüm faydalı bileşenlerinin bağırsaklarımızdan rahatça emilip kana karışmasına yardımcı oluyor.
4.Kurubaklagiller
Her zaman proteini et, tavuk ya da balıktan sağlamak zorunda değiliz. Kurubaklagiller, içerdikleri vitamin ve mineral sayesinde hastalığa karşı direnmemize yardımcı olan bitkisel protein kaynaklarından. İçerdikleri posanın da bağırsak sağlığımıza olan faydalarını düşündüğümüzde, hasta birey için oldukça ideal bir besin.
5.Antioksidan Özelliği/ C Vitamini İçeriği Yüksek Meyveler
Ananas, kivi, greyfurt, portakal gibi meyvelerin diğer meyvelere oranla antioksidan aktiviteleri daha yüksektir. Hastalık döneminde diğer meyvelere biraz ara verip bu meyveleri tercih etmek iyileşme sürecinizi hızlandırabilir.
6.Taze Sıkılmış Meyve Suyu
Sağlıklı beslenme planında meyvenin kendisini suyuna tercih etsek de hastalık durumunda bu tercihinizde değişiklik yapabilirsiniz. Sıvı alımına destek olurken aynı zamanda vitamin ve minerallerden faydalanmak için meyve porsiyonunuzu dengeleyerek taze sıkılmış meyve sularını tercih edebilirsiniz.
7.Sığır Eti Tüketin
Sığır eti; iyi bir protein kaynağı olmasının yanında bu dönemde çokça ihtiyacınız olan çinko mineralini de içerdiğinden hastalık döneminde beslenmenizde yer alması gereken bir besindir.
Çinko minerali bağışıklık sistemini destekleyen, vücutta oluşan yaraların iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olan bir mineraldir.
Tüm bu önerilerimizin yanına biraz da istirahat etmeyi, uyku düzeninizi korumayı, hava şartlarına uygun giyinmeyi eklerseniz hastalıklara açık kapı bırakmamış olursunuz..