

Yağlı Tohumlar ve Faydaları
Gün içinde sizi tok tutacak posa, odaklanmanızı arttıracak yeterli enerji, pek çok vitamin ve mineral içeriği ve bitkisel kaynaklı protein yağlı tohumlarda mevcut !
Ara öğünlerimizin vazgeçilmez besinleri olan yağlı tohumlar; fındık, fıstık, kaju, badem, ceviz gibi besinleri içermektedir.
Günlük beslenmemizde ne kadar ve hangi türleri tüketilmeli, faydaları nelerdir gibi soruların cevaplarını bu yazımızda sizler için derledik, keyifli okumalar..
Yağ grubu besinler çoğu zaman kulağa korkutucu gelmektedir ancak bu aslında bir yanılgıdır. Sağlıklı beslenme demek; her besin grubundan yeterli ve dengeli tüketmek demektir. Bu nedenle yağ grubu besinlere vücudumuzun ihtiyacı vardır.
Sağlıklı yağ tüketerek yağ yakmak mümkün !
En pratik tüketime sahip yağ grubu besinlerin başında ‘yağlı tohumlar’ gelmektedir. Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi atıştırmalıklar aslında beslenmemizde önemli bir yere sahiptir.
Yapılan bir çalışmada 6 ay boyunca dengeli beslenmeye dikkat edilerek düzenli olarak 1 avuç yağlı tohum (40-50 gr) tükettirilen bir grup üzerinde yağ yüzdesinin %3-4 oranında düştüğü ve bu yağın özellikle karın bölgesinde azaldığı tespit edilmiştir.
Daha pek çok faydası bulunan yağlı tohumları yakından incelemek gerekirse ;
1.Ceviz
Özellikle beyin hücreleri üzerinde olumlu etkileri tespit edilmiştir. Alzheimer hastalığının önlenmesinde oldukça etkilidir. Ayrıca; prostat kanseri gelişim riskini azalttığı da bulunmuştur. Bu nedenle günlük beslenmenize eklemek için güzel bir seçenektir.
2.Yer fıstığı
Lif oranı oldukça yüksek olduğundan bağırsak sağlığımız için tüketmemiz gereken yağlı tohumlardandır. Enerji içeriğinin diğer yağlı tohumlara göre daha yüksek olduğunu unutmamak gerekir. Bu özelliği ile de sporcu beslenmesinin önemli bir besinidir.
3.Kaju
Yüksek selenyum içeriğine sahiptir. Antiinflamatuvar özelliği yüksek besinlerin başında geldiği için ödem atmamıza yardımcı olmaktadır.
4.Badem
Bitkisel protein içeriği olarak yağlı tohumlar içerisinde en avantajlısıdır. Bu sayede spor yapan bireyler için güzel bir seçenektir. Lif oranı da oldukça yüksektir. Sindirim sistemimizi korumaya ve kolon kanseri gelişimini önlemeye yardımcıdır.
5.Antep Fıstığı
Türk mutfağında baklavaların vazgeçilmez besinini aslında çiğ olarak tükettiğimizde zayıflamamıza yardımcı olacağını biliyor muydunuz?
Yağlı tohumlar içerisinde antioksidan etkisi en yüksek olanıdır. Vücutta detoks aktivitesini arttırmaya yardımcıdır. Ayrıca yapılan çalışmalar safra kesesi taşlarının oluşumunu engellemeye yardımcı olduğunu da göstermiştir.
6.Tahin-Susam
Atıştırmalık olarak tercih edilmeyen ancak yemeklere, soslara, kahvaltılıklara ilave edilen tahin ya da susam bağırsaklarımızdaki epitel hücrelerinin aktivitesini artırmaya yardımcıdır. Böylece bağırsak hareketlerimiz hızlanır.
Bunun yanı sıra tahin ve susam besinleri kadınlarda hormonların dengeli çalışmasını desteklemekte ve anne sütü yapımına destek olmaktadır.
Genellikle toplumumuzda pekmez ile birlikte tüketilen tahin; enerji içeriği oldukça yüksek bir besindir. Özellikle pekmez ile birleştirildiğinde karbonhidrat içeriği de artmaktadır. Bu nedenle emziren anneler, spor yapan bireyler, kilo almak isteyenler için uygun bir besindir.
Yağlı tohumların hepsi, içerdikleri besin öğeleri sayesinde sağlıklı beslenmede tüketmemiz gereken besinlerdendir. Ancak kalori değerleri pek de düşük değildir. Bu nedenle tüketim miktarı kontollü olmalıdır.
Yetişkin bireyler için günde ortalama 1 avuç, karışık, çiğ yağlı tohum türleri tüketimi tavsiye edilmektedir. Bu durumun; gün içinde tükettiğiniz diğer yağ grubu besinlere, kişisel ihtiyaçlarınıza, hastalık durumunuza göre değişiklik göstereceği unutulmamalıdır.