Pzt - Cmt 8.00 - 21.00 Pazar KAPALI

0533 673 84 82

Vali Konağı Cd. Huzur Apt No:9/1 Nişantaşı

Top

Yeni Başlayanlar İçin Yoga

Revita Nişantaşı / Genel  / Yeni Başlayanlar İçin Yoga

Yeni Başlayanlar İçin Yoga

Yoga deyince aklına ne geliyor? Tek tip kıyafetler giymiş insanlar, bir sınıfta huzur içinde mantra mı söylüyor? Yoksa, kaslı ve atletik yapılı kadın ve erkekler havalı el duruşları, kol dengeleri mi yapıyorlar? Yoga hem her ikisi de, hem de hiçbiri değil. Yazıyı okumaya devam etmeden önce yoga ile ilgili önyargılarını farket.

Yoga ile ilgili birçok şey duymuşsundur. Onlardan ilki yoga yapmak için esnek olman gerektiği. Esasında esnek olmayan insanlar yogaya başladıklarında daha hızlı sonuç alıyorlar. Yoga, zihin-beden bağlantısını geliştiren kişisel bir çalışma ve her seviyeye uygun. O yüzden, “yogaya başlayan herkes faydasını görecektir.” gibi iddialı bir laf etmekten çekinmiyorum. Esneklik ve yoga ile ilgili çok sevdiğim bir sözü de burada hatırlatmış olayım.

Başlangıç Seviyesi Derslerine Gir

Yogayı deneyimlemeye karar verdiysen başlangıç seviyesi bir derse gitmeni öneririm. Farklı stüdyolarda girebileceğin farklı tarzlarda dersler var. Hangisini en çok sevdiğine karar vermenin en iyi yolu hepsini en az bir kere denemek! Böylece hangi tarzın ve hangi hocanın sana iyi geldiğini anlayabilirsin. Hatha yoga bence başlangıç için iyi bir seçim olabilir. Akış yavaş olduğu için pozları kavramak daha kolay olacaktır. Daha hızlı akışları içeren dersler ise vinyasa yoga olarak anılıyor. Vinyasa nefesin ve beden hareketlerinin uyumundan ortaya çıkıyor. Iyengar yoga ise ismini kurucunun adından alıyor. Hizaya önem veren bu tarz özellikle bir pozu derinlemesine öğrenmek isteyenler için ideal. Yin yoga ise esneme odaklı, bağ dokular üzerine çalıştığın, pozlarda uzun ve hareketsiz kaldığın rahatlatıcı bir yoga tarzı. 

– Doğru yapıyor muyum? – Bedenini dinle!

İlk yoga dersine girdin, sınıftaki diğer öğrencilerin senden daha deneyimli olduklarını düşünüyorsun, hocanın gösterdiği hareketleri yapmaya çalışırken aklında tek bir soru var: “acaba doğru yapıyor muyum?” Yoga derslerine devam ettikçe bu sorunun anlamsızlığını fark edeceksin. Yogada doğru veya yanlış yok, kendine zarar vermemek kaydıyla her poz sana yeni bir şey öğretecek. Aynı pozun herkeste farklı görünmesinin nedeni birilerinin o pozu yanlış yapmasından değil, herkesin bedeninin ve sınırlarının farklı olmasından kaynaklanıyor. Bedenin sınırlarını fark edip onları kabullendiğinde gerçekten yoga yapmaya başlıyorsun. “Doğru yapıyor muyum?” sorusu aklına geldiğinde pozun içinde ne hissettiğine odaklanmaya çalış. Seni iyi hissettirmeyen, aşırı zorlayan hiçbir hareketi yapmak zorunda değilsin. Bedenini dinle, kendine zarar vereceğin noktada o seni uyaracaktır. Yogada önemli olan sınırları yavaş yavaş genişletmek ve egoya yenik düşmemek. Ego konusuna başka bir yazıda ayrıca değineceğiz.

Nefesine Odaklan

Yoganın amacı bedensel hareketi nefesle buluşturmak. Giriş seviyesi derslerde hoca hareketin hangi noktasında nefes alacağını, hangi noktasında vereceğini söyleyecektir. Aksi belirtilmedikçe burundan nefes alıp vermeye çalış, bu şekilde beden sıcaklığını korur ve zihnin odaklanması kolaylaşır. Nefese odaklanmak aynı zamanda stresten arınmayı sağlayan bir yöntem. Zihnin odaklandıkça aklından geçen düşünceler ve gerginlik azalmaya başlayacak, anda kalmanın keyfini yaşamaya başlayacaksın.

Derin Gevşeme

Her yoga dersi shavasana (savasana / ceset pozu) ile biter, derin gevşeme diye adlandırdığımız bu son pozda amaç hem bedeni, hem nefesi, hem de zihni dinlendirmektir. Sırt üstü yat, kollar bedenin iki yanında, avuç içleri yukarı baksın. Bacaklar kalça genişliğinden daha açık olsun,ayakların iki yana düşmesine izin ver. Gözlerin kapansın, yüzün yumuşasın, bedenin ve nefesin ağırlaşsın. Uyku ile uyanıklık arasında geçireceğin birkaç dakika sonrasında daha enerjik kalkacaksın.

Hırsını bir kenara bırak  

Yogaya yeni başlayanların yaşadıkları hayal kırıklığının nedeni beklentilerinin yüksek olması. Yoga bireysel bir çalışma ve sadece seninle ilgili, bunu bir süreç gibi düşün, yavaş ilerleyebilir. Kendini yargılamayı ve başkalarıyla yarışmayı bıraktığında daha hızlı ilerlediğini göreceksin. Yoga seni yaşadığın ana bağlayan bir yardımcı, sadece fiziksel hareketlerin değil, anda kalmanın da sana iyi geldiğini fark edeceksin. Yoga dersine giderken zihinsel bir tatile çıktığını düşün, iyi hissedeceksin.

Paylaş WordPress › Hata