Pilates 20. yüzyılın başlarında Joseph Hubert Pilates tarafından bir egzersiz yöntemi olarak geliştirilmiştir. Joseph Pilates’in “kontroloji” adını verdiği metodu, zihin ve beden bütünlüğü öngören denge nefes ve hareket sistemlerinin bir sentezidir.
Pilatesin amacı; bedenin merkezini güçlendirmek, farkındalığını arttırmak omurgayı uzatmak, kasları güçlendirmek ve esnekliği arttırmaktır. Aynı zamanda sırt, diz, kalça, omuz ve kronik sakatlıklar için bir rehabilitasyon yöntemidir. Eklem ve kemik sağlığı için dayanıklılığın mükemmel dengesine ve esnekliğine sahip olan pilates, ortalama 50 temel hareketle tüm vücut için kondisyon sağlar.
Pilates, günümüzde gelişen bilgi kaynakları ve araştırmalar sayesinde yalnızca sakatlıkların tedavisinde değil, sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak isteyen, ileri yaşlarını zinde ve kaliteli yaşamak isteyen, gelecekte omurgada veya belde oluşabilecek ağrı ve duruş bozukluklarına bağlı sakatlanmaları önlemek isteyen, kas kitlesini arttırmak isteyen kadın erkek her yaştan bireye ihtiyacını kısa sürede verebilen bir egzersiz sistemi halini almıştır.
Pilates tekniğine ismini veren Joseph Pilates, 1880'de Düsseldorf'ta dünyaya gelmiştir. Küçük yaşta astım, raşitizm, romatizma hastalıklarına yakalanan J. H. Pilates, bu hastalıkları yenme yolundaki kararlılığı ile yoga ve zen meditasyonunu keşfederek yüzme, boks, jimnastik, dans ve ağırlık antremanları gibi birçok farklı yöntem denemiştir. 1. Dünya Savaşı’nın baş göstermesi ile 1914’te, Pilates boksör olarak İngiltere’ye göç etmiştir. Savaş sırasında Lanchester yakınlarında bir gözaltı kampında esir düşen Pilates, savaş süresince burada tutulmuştur. Bu zaman dilimi içerisinde kampta hasta bakıcılık yapan ve burada kendi tekniğini geliştiren Pilates, burada askerlere tekniğini öğretti. İngiltere'de 1918'de pek çok kişinin ölümüne neden olan grip salgınından Pilates'in kampındakiler etkilenmeyince uyguladığı teknik ön plana çıktı. Savaştan sonra Almanya'da metodunu geliştirmeye devam eden ve şehir polislerine öğreten Pilates, 1926'da ABD'ye göç etti ve stüdyosunu açtı. Graham, Balanchine gibi ünlü dansçıların da öğrencileri arasında yer aldığı Pilates'in yöntemi giderek yaygınlaştı.
Yoğun iş temposu, tüm günü masa başında hareketsiz kalınan saatler, bilinçsizce yapılan egzersizler, genetik postür bozuklukları, ilerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkan ağrılar, estetik kaygılar, egzersiz için zamansızlık.. her biri veya birkaçı çevremizde en çok duyduğumuz serzenişler..
Burada yapılması gereken tek şey, beden sağlığınız için geleceğe yatırım yapmanız olacaktır.
Pilatesi diğer egzersizlerden ayıran en önemli özelliği, geliştirilmiş özel nefes teknikleri ile omurgayı zorlamadan kasları güçlendirmesi ve esnetmesidir. Bu sayede eklemler açılır ve kas çekilimleri yok edilir, beden rahatlatılır. Pilates, sert ve hızlı kas çalışmaları yerine uzatıp güçlendirmeye odaklanarak, karın, sırt ve kalça kaslarını kuvvetlendirip, gücünü kaybetmiş kasların yeniden güç kazanmasını sağlar.